دستگاهي است كه با ايجاد يك ميدان الكتريكي، ذرات موجود در گاز را از آن جدا مي سازد. مزيت برتر اين فيلتر نسبت به بقيه فيلترها اينست كه افت فشار كمتري در مسير جريان هوا ايجاد مي كند همچنين براي جدا سازي ذرات كمتر از يك ميكرون كه فيلترهاي ديگر بازده جدا سازي پاييني دارند استفاده از اين فيلتر مناسب مي باشد.
اين دستگاه طي دو مرحله عمليات جدا سازي ذرات را انجام مي دهد. در مرحله اول ذرات معلق در هوا پس از عبور از كروناي تخليه كه ناحيه كوچكي در فيلتر است باردار مي شوند. در مرحله دوم اين ذرات كه به بار اشباع خود رسيده اند توسط يك ميدان الكتريكي قوي از جريان هوا جدا گرديده و به سوي يك الكترود كه جهت خنثي سازي بار اين ذرات به كار مي رود حركت كرده و در آنجا با از دست دادن بار خود بر روي يك بستر مناسب ته نشين مي شوند.
رسوبده ایستابرقییا فیلترالکترواستاتیک یا نشستدهنده الکترواستاتیک (به انگلیسی: Electrostatic precipitator) دستگاهی است که با ایجاد یک میدان الکتریکی، ذرات موجود در گاز (عموماً هوا) را از آن جدا میسازد. مزیت برتر این فیلتر نسبت به بقیه فیلترها این است که افت فشار کمتری در مسیر جریان هوا ایجاد میکند. همچنین برای جداسازی ذرات کمتر از یک میکرون که فیلترهای دیگر بازده جداسازی پایینی دارند استفاده از این فیلتر مناسب میباشد. با استفاده از تکنولوژی نانو قابلیت جذب الکتریکی ذرات آلرژی زا و دوده هوا را دارا می باشد.
این فیلتر با خاصیت بار الکتریکی،جاذب ذرات باردار معلق در هوا توسط صفحات الکترو استاتیک است و همچنین قابل شستشو نیز می باشد که موجب افزایش طول عمر فیلتر ها نیز می گردد. با این سیستم ها به محض شروع عمل فیلترینگ هیچ خروجی به صورت دود یا غبار نداریم. رسوب دهنده های الکترواستاتیک از شیوه های مطرح در زمینه تصفیه هوای آلوده می باشند و به عنوان بخش اولیّه سیستم تهویه در نیروگاهها، صنایع مختلف و بیمارستانها جهت کنترل ذرات جامد یا قطرات مایع با افت فشار پایین به کار می روند.
فیلترهای الکترواستاتیک معمولاً از سیمهای نازکی تحت عنوان الکترودهای تخلیه تشکیل شده اند که به طور منظم بین صفحات با بار مخالف یعنی الکترودهای جمع آوری قرار گرفته اند. با اعمال ولتاژ بالا به این الکترودها، میدان الکتریکی قوی ایجاد میگردد که موجب باردار کردن ذرات و سپس جذب آنها توسط صفحات جمع آوری می شود. بدین ترتیب از طریق فیلترهای الکترواستاتیک می توان برای تصفیه ی هوا استفاده نمود.
این فیلترها قیمت بسیار بالایی دارند.
این فیلتر طی دو مرحله عمل جداسازی ذرات را انجام میدهد. در مرحله اول ذرات معلق در هوا پس از عبور از کرونای تخلیه که ناحیه کوچکی در فیلتر است و با نور بنفش مشخص میشود باردار میشوند. در مرحله دوم این ذرات که به بار اشباع خود رسیدهاند توسط یک میدانالکتریکی قوی از جریان هوا جدا گردیده و به سوی یک الکترود که جهت خنثیسازی بار این ذرات بکار میرود حرکت کرده و در آنجا با از دست دادن بار خود بر روی یک بستر مناسب تهنشین میشوند.
بازدهی این فیلترها به دو عامل مدت زمانی که جریان هوا از ناحیه جداسازی عبور میکند و مدت زمانی که ذره باردار به الکترود بیرونی میرسد بستگی دارد. با توجه به بررسیها و آزمایشهای انجام شده با استفاده از یک فیلتر الکترواستاتیک ساده میتوان هشتاد درصد از ذرات دوده خروجی را از فیلتر جدا کرد.