گاز R410a از ترکیب دو گاز (R-125 (CF3CHF2 و (R32 (CH2F2 بهصورت 50/50 تشکیلشده است که ازلحاظ سرمادهی بسیار خوب بوده و دارای نقطهجوش 51.4- درجه است که در مقایسه با گاز R22 که دارای نقطهجوش 40.8- درجه است بسیار بازده بالاتری داشته و سازگار با ODP نیز میباشد که دارای ظرفیت سرما سازی بسیار خوبی بوده و برای مبدلهای حرارتی کوچک مانند کولر گازی بسیار عالی ست. این گاز محصول جدیدی است که در اکثر کولر گازیهای اینورتر مورد استفاده قرار میگیرد.
وقتی شما با کولر گازی اینورتر مواجه میشوید برای شارژ گاز یا تعمیر کولر گازی اولین کاری که میکنید باید به برچسب فنی کولر توجه کرده و از نوع گاز و مقدار به کار رفته در سیستم مطمئن شوید.
وقتی از نوع گاز سیستم که R410a بود مطمئن شدید باید از نبود یا کمبود گاز در سیستم مطمئن شوید.
در این سیستم شارژ گاز R410a به دو حالت میتواند وجود داشته باشد:
اگر سیستم کاملا فاقد گاز R410a بود بهترین و اصولیترین روش برای شارژ گاز بهصورت وزنی است که با استفاده از ترازو مقدار موردنیاز گاز شارژ میشود. نکته: روی برچسب فنی دستگاه نوع گاز و مقدار آن درج شده است. مقدار گاز درج شده روی برچسب فنی برای 5 متر لوله محاسبهشده پس اگر در نصب کولر گازی شما مقدار لوله بیشتر از 5 متر استفاده شده باشد باید به ازای هر متر لوله بیشتر 20 گرم گاز به سیستم اضافهتر شارژ کنید.
اما اگر برای شارژ گاز ترازو نداشتید میتوانید با استفاده از گیج مانوفیلد به مقدار 110 PSI تا 120 PSI گاز شارژ کنید البته این مقدار گاز برای زمانی است که دمای محیط داخل یعنی او اواپراتور 27 درجه سانتیگراد و دمای محیط بیرون یعنی کندانسور 25 درجه سانتیگراد باشد توجه داشته باشید گاز R410a باید حتماً بهصورت مایع شارژ شود یعنی هنگام شارژ باید کپسول را برعکس کنید.
به دلیل فرکانسی بودن موتور کولرهای گازی اینورتر نمیتوان آنها را با استفاده از آمپر دستگاه شارژ کرد زیرا کمپرسور این نوع سیستم دائماً بر اساس دمای محیط و دستور کاربر به کولر در حال تغییر دور موتور است یعنی ممکن است الآن در بیشترین حالت خود باشد مثلاً 6 آمپر ولی چند ثانیه بعد در کمترین حالت یعنی 1 آمپر. پس بههیچعنوان این روش برای شارژ گاز R410a توصیه نمیشود
زمانی که شما با سیستمی روبرو میشوید که متوجه میشوید گاز آن براثر نشتی یا هر علت دیگر کم شده است بعد از پیدا کردن علت کمبود گاز باید آن را شارژ کنید. اضافه کردن گاز R410a با گاز R22 کمی تفاوت دارد با توجه به اینکه گاز R410a از دو گاز مختلف تشکل شده است
وقتی سیستم نشتی دارد شما دقیقاً نمیدانید که چه مقدار از کدام گاز در سیستم وجود دارد و چه مقدار از کدام گاز خارجشده است پس اصولیترین و علمیترین روش این است که اگر متوجه شدید 10% تا 15% بیشتر از گاز کل سیستم کم شده است حتماً باید تمام گاز را خالی کرده و دوباره آن را شارژ کنید ولی اگر کمتر از مقدار ذکر شده از سیستم گاز خالی شده بود میتوانید آن مقدار را به صورت مایع اضافه کنید.
قبل از شارژ علت خارج شدن گاز را پیدا و رفع نمایید.
قبل از شارژ گاز حتماً سیستم را وکیوم کنید.
گاز R410a باید بهصورت مایع شارژ شود یعنی کپسول را هنگام شارژ برعکس کنید تا مایع وارد سیستم شود.
در هنگام شارژ از طریق گیج مانوفیلد حتماً از گیج فشار بالا استفاده کنید چون فشار گاز R410a حدوداً دو برابر R22 است.