اصطلاح و کلمه های اسپلیت ، داکت اسپلیت و کولر گازی را این روزها زیاد می شنویم و تعداد زیادی از ما برای برگزیدن یک سیستم خنک کننده برای منزل خودمان هنوز تفاوت میان این تعاریف را به خوبی نمی دانیم و همین موضوع سبب سردرگمی برای ما شده است.
تفاوتی مهم بین کولر گازی و اسپلیت نبود اما در خصوص داکت اسپلیت و کولر گازی ماجرا به صورت کامل فرق میکند به این دلیل که میان داکت اسپلیت و کولر گازی باید تفاوت های چشم گیری را توضیح بدهیم.
داکت اسپلیت و کولر گازی هر دو از خانواده سیستم های تهویه مطبوع شناخته می شوند که در فصول داغ سال هوای منزل و یا اداره را برای ما دلپذیر می کنند . سیستم های کولر گازی و داکت اسپلیت تفاوت های زیادی ولی با هم دارند که حتی این تفاوت ها بسته به جایی که نصب می شوند احتمال دارد زیادتر هم بشوند.
با توجه به این موارد اجازه دهید تا نگاهی به صورت کلی به تفاوت بین داکت اسپلیت و کولر گازی بیاندازیم:
هر چند هر دو این سیستم های تهویه مطبوع به صورت اساسی یک وظیفه کلی دارند و آن هم خنک کردن محیط شما است ولی راه هایی که این کار را انجام می دهند کاملا متفاوت است. لذا اجازه دهید ابتدا به فرآیند کاری هر یک از این دو بپردازیم.
داکت اسپلیت ها همان نوع که از نامشان معلوم است از یک سری داکت و یا همان کانال جهت خنک سازی محیط استفاده می کنند. داکت اسپلیت در حقیقت یک فن کوئل داخلی است که در سقف جاسازی می شود و از این فن کوئل و یا اسپلیت مقداری کانال به اطراف کشیده می شود. این فن کوئل به هوا ساز و یا یونیت داخلی معروف است.
البته یک قسمت خارجی هم داکت اسپلیت ها دارند که به یونیت خارجی یا کندانسور شهرت دارد و کار تامین هوا را انجام می دهد.
عموما کانال ها از طریق یک سیستم مرکزی هدایت می شوند و به همه نقاط خانه مطابق سلیقه صاحب خانه از جمله اتاق ها و یا سالن های ساختمان کانال کشی می شوند. این مجراها به شما اجاره می دهند تا سرمای مورد نظر خود را برای هر اتاق و بسته به درجه مطلوب مورد نظرتان هدایت کنید.
یونیت داخلی در داکت اسپلیت ها وظیفه مکش هوا داخلی و ایجاد سرمایش و یا گرمایش را برعهده دارد . سرمایش داکت اسپلیت چندان تفاوتی با کولر گازی ندارد به این صورت که گاز مبرد پی از طی سیکل مربوطهاز لوله های اواپراتور عبور کرده و تبخیر برودت را به وجود میاورد و هوای مکیده شده از درون محیط بعد از خنک شدن دوباره وارد محیط می شود.
یکی اینکه سیکل تراکمی با تغییر در جهت حرکن مبرد و تغییر جای اواپراتور و کمپرسور هوا گرم می شود و به محیط پرتاب می شود. البته برای این کار انرژی اکتریکی احتیاج است که هزینه زیادی دارد و خیلی توصیه نمی شود.
دو اینکه از سیکل تراکمی استفاده نشود. بلکه از آب گرم تولید شده به دست پکیج یا موتور خانه استفاده کنیم و آن را به کویل دستگاه متصل کنیم تا هوا با عبور از کویل دستگاه گرم و به محیط پرتاب شود. این کار عمومی تر و خیلی کم هزینه تر است.
در اینصورت سرمایش به دست برق و گرمایش توسط گاز در داکت اسپلیت ایجاد می شود.
همانگونه که از نام این کولر ها مشخص است این نوع سیستم تهویه مطبوع از یک نوع گاز فشرده برای خنک کنندگی هوا استفاده می کنند. این کولر ها دارای دو بخش هستند که به پنل داخلی و پنل خارجی شهرت دارند.
پنل داخلی هوا را وارد اتاق می کند و به پنل تبخیری نیز شهرت دارد و پنل خارجی که کمپرسور و اواپراتور در آن تعبیه شده اند.